duminică, 31 octombrie 2010

iepurele belgian urias

Uriasul Belgian


Rasa a fost formata in jurul anului 1825, in districtul Gand din provincia belgiana Flandra. Actualele calitati se datoreaza in mare masura crescatorilor belgieni, care printr-o munca asiduua de ingrijire si selectie au creat o rasa care s-a impus in intreaga lume.


Rasa a fost preluata si din nou prin selectie, factori de mediu, incrucisari si nu in ultimul rand din dornita crescatorilor din diferite tari de a creea noi soiuri, s-au fixat caracterele dorite si asa au aparut o serie de denumiri, precum Uriasul German, Uriasul Maghiar.


O caracteristica convenabila este dezvoltarea rapida a tineretului, care in a III-a luna pot atinge greutati ce trec de 3 kg, fapt ce permite crearea liniilor de masculi pentru incrucisarile industriale. Greutatea medie adultilor este de 7-8 kg, dar sunt exemplare ce ajung si la 12 kg. Femele sunt apte de reproductie la 8 luni (dupa aceasta varsta se pot ingrasa si deveni sterile), iar masculii la 9 luni. Prolificitatea medie este de 8-10 pui la fatare.


Caractere de exterior:


-capul este relativ mare, ochii mici, de culoare bruna la iepurii de culoare inchisa si roz la cei de culoare deschisa;


-urechile sunt lungi (20-22 cm), cu varfurile rotunjite, mobile si tinute in forma de V;


- gatul este relativ gros, salba aproape inexistenta la masculi; la female, salba este usor dezvoltata, intinzandu-se pe membrele anterioare;


- corpul este cilindric, cu pietul si crupa larga, linia spinarii dreapta sau putin lasata si bine dezvoltata;


- membrele sunt musculoase, puternice, unghiile brun-negricioase sau albe (de culoarea parului de pe trunchi);


- culoarea blanii poate fi: neagra, aguti roscat, alba, albastru-cenusiu sau baltata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu